Терапията със солите на д-р Шуслер използва 12 минерални вещества (соли), които се срещат в човешкото тяло и които ежедневно поемате чрез храната. Минералните соли възникват при химическото съединение на метали и неметали и са изградени от електрически заредени атоми и йони. Към минералните соли са разработени и 12 мехлема, като солите могат да се прилагат не само на таблетки или мехлеми, а и под формата на компреси. Мехлемите са подходящи за приложение при кожни заболявания, възпаления, прищипвания, заболявания на ставите, възпаления на сухожилията (тендовагенит), или невралгии. Третирането на кожни обриви с мехлемите на д-р Шуслер не е препоръчително, тъй като кожата изсъхва бързо и изисква често употреба на мазен крем (приемайте таблетки).

Методът на терапия със солите на д-р Шуслер датира от 1873 г. и се базира на хомеопатично приготвени минерални соли, които са и важни съставни части на човешкото тяло. Употребата им е лесна и са с многообразен спектър на действие. Приемът на солите няма странично действие, нито първоначално влошаване, каквито понякога могат да се наблюдават при хомеопатичните средства. Терапията с биохимия работи за тялото, а не против него. Солите подпомагат телесните функции, действат регулиращо, коригират посоката и отварят пътя на оздравяване. Солите на д-р Шуслер са неизменен помощник в домашната аптека. За много от ежедневните оплаквания представляват надежден терапевтичен метод.

ВАЖНО! Самолечението има ясни граници: животоопасни увреждания, наранявания при злополуки и психически разстройства задължително първо трябва да бъдат подложени на спешно и интензивно медицинско лечение ! При хронични заболявания не винаги може да се помогне само със солите на д-р Шуслер.

В своите изследвания като лекар, хирург, акушер, хомеопат и биохимик д-р Шуслер открил, че от тези минерални вещества могат да бъдат разработени лечебни средства, които постигат повече положителни ефекти в сравнение с чистите минерални вещества в храната. Солите могат да реактивират протичането на важни телесни процеси, като така нормализират функциите на организма. Те помагат на тялото в случай на болест, компенсират нарушенията при разпределението на минералните вещества и усвояването им от организма, т.е. действат при ситуация, в която „подходящата сол не е в подходящото време на подходящото място в организма”. Солите се прилагат за лечение на нарушена здравословна кондиция и по-леки остри заболявания като настинка, грип, главоболие, зъбобол, колит, възпаления и т.н. При хронични заболявания, когато болестта подлежи на диагностиране и лечение от лекар, солите на д-р Шуслер могат да се вземат като помощно средство към предписаните лекарства. Те стимулират лечебния процес, регенерират и стабилизират организма.

Балансираната, разнообразна и пълноценна храна, както и достатъчният прием на течности са необходимите предпоставки за разгръщане на пълното действие на солите. Изборът и приемът на храни следва да отговарят на приема на съответните соли на д-р Шуслер, защото именно тези микроелементи липсват на Вашия организъм. „Пълноценното хранене подкрепя терапията, но не я замества. Дори при достатъчно снабдяване с вещества чрез хранителни продукти е възможно вследствие на болестен стимул да настъпи разстройство в разпределението на минералните соли в тялото, придружено от съответни оплаквания, които служат за пътеводител”, д-р Шуслер.

ВАЖНО! Чрез прием на солите на д-р Шуслер не се задоволява необходимостта от минерални вещества в организма, набавяни предимно чрез редовното и разнообразното хранене.

Терапията със солите на д-р Шуслер се провежда предимно чрез прием на таблетки, достъпни в аптеките. Д-р Шуслер установил, че „Разреждайки във вода прахообразните соли (таблетките) и пиейки бавно на глътки, голяма част от лечебното средство не достига до стомаха, а се абсорбира директно от лигавицата още в устната кухина и отива направо в болните клетки. Така ефектът от терапията става още по-бърз”. Колкото до нейната продължителност, „Терапията продължава докато оздравее пациентът”, д-р Щуслер. Терапията е напълно безопасна, няма странични ефекти и не развива зависимости, подходяща е за всички възрасти.

За успешната терапия със солите на д-р Шуслер от значение са:

  • правилният избор на соли
  • подходящата дозировка
  • оптималното приемане на солите ( китайският часовник на органите)
  • постоянството при приема

 Терапия с цветята на д-р Бах или със солите на д-р Шуслер?

Разликата в терапиите с цветята на д-р Бах и солите на д-р Щуслер е в тяхното поле на действие. Цветята на д-р Бах оказват балансиращо влияние върху Вашето емоционално състояние вследствие на натрупания стрес, а оттам и на Вашето здраве. Солите на д-р Шуслер действат на биохимично ниво, където физическите симптоми се повлияват не чрез терапия на емоционалното Ви състояние, а чрез правилно разпределение на минералните вещества във Вашия организъм.

Д-р Шуслер казва: „…терапията с цветята на д-р Бах подсилва въздействието на солите. Важно е подборът на цветните есенции и на солите да е направен индивидуално и да е предназначен само за Вас”.

Ако се съмнявате във Вашата самодиагноза или се чувствате несигурни, моля обърнете се към нашия терапевт, който работи със солите на д-р Шуслер.