„И нека винаги носим радост и признателност в сърцата си, че Великият Създател на всичко, що е, в Своята Любов към нас, е създал билки, треви и цветя по полята да ни церят”, д-р Бах (The Twelve Healers)

  Цветните есенции на д-р Бах, измежду които можете да избирате, за да подобрите Вашето настоящо емоционално състояние и да се подпомогнете емоционално, са 38 на брой. Погледнете списъка по-долу и преценете кои от цветните есенции ще Ви предложат най-добра помощ в момента. Можете да изберете максимум до 7 отделни цветни есенции за една лична комбинация и да ги смесите в едно терапевтично шишенце. После можете да си поръчате избраните цветни есенции, да закупите празно терапевтично шишенце и да ги смесите в него или да помолите нашия терапевт да Ви приготви Вашето терапевтично шишенце с избраните от Вас есенции.

Ако се затруднявате или опитате, но Ви се стори трудно да изберете сами подходящите за Вашето емоционално състояние цветни есенции, можете да си запишете час за консултация с нашия BFRP терапевт, за да обсъдите как се чувствате, какво се случва на емоционално ниво с Вас и заедно да изберете подходящата Ви лична комбинация.

Това е първата стъпка към Вашия избор на безопасна емоционална подкрепа.

Agrimony Камшик Когато чувстваш, че слагаш маската на щастието, за да скриеш зад нея проблемите си. Приветливи, ведри и весели хора, които обичат спокойствието и се натъжават от препирни и кавги и за избягването им са готови да се откажат от много.
Aspen Трепетлика Когато се чувстваш нервен, напрегнат и имаш необясними страхове и притеснения, че нещо лошо ще се случи. Бегли, неясни страхове, за които не може да се даде обяснение или да се търси причина. Въпреки това можете да се страхувате, че предстои да се случи нещо ужасно, което не знаете какво е. Тези бегли, необясними страхове могат да Ви преследват и денем, и нощем. Страдалците често се страхуват да кажат тревогите си на друг човек.
Beech Бук Когато се чувстваш критичен и нетолерантен към другите. За онези, които изпитват нужда да виждат повече добро и красота във всичко наоколо. И макар много неща да изглеждат нередни, те искат да виждат как доброто пониква отвътре.
Centaury Червен кантарион Когато се чувстваш притеснен от това да удовлетвориш желанията на всички и да избягаш от конфликти. Мили, тихи и нежни хора, които са прекомерно загрижени да помагат на другите. Пренатоварват се в усилията си. Желанието им така избуява, че стават по-скоро слуги, отколкото доброжелателни помощници.
Cerato Зъбна трева Когато се чувстваш несигурен и имаш нужда от потвърждение на твоите решения. Онези, които нямат достатъчно увереност в себе си да вземат решения. Те непрестанно търсят съвет от други и често пъти биват подвеждани.
Cherry Plum Джанка Когато се чувстваш отчаян, напрегнат и уплашен от това да не загубиш контрол. Страх от пренапрежение на ума, от загуба на разума, от извършване на страховити и ужасни неща, от пожелаване и познаване на злото, но въпреки това има налични мисъл и импулс за деяние.
Chestnut Bud Кестенова пъпка Когато се чувстваш застинал във времето и повтарящ едни и същи грешки. За онези, които не се възползват напълно от наблюдението и опита и им е нужно по-дълго време, отколкото на други, да научат уроците си от ежедневието.
Chicory Цикория Когато си собственически настроен спрямо другите и се чувстваш наранен, когато те не отчитат това, което правиш за тях. За онези, които са много загрижени за нуждите на другите. Склонни са да прекаляват в обгрижването на деца, близки, приятели, винаги намират нещо, което да оправят.
Clematis Повет Когато се чувстваш на кръстопът с неясна посока, когато си замечтано отнесен от реалността – може би в опит да избегнеш болка от настоящето. Онези, които са сънливи, успани, не напълно будни, нямат голям интерес към живота. Тихи хора – не особено щастливи от настоящите обстоятелства, живеят повече в бъдещето, отколкото в настоящето; живеят с надежди за по-щастливи времена, когато идеалите им може да се сбъднат. При болест правят малко или никакво усилие да се оправят и в някои случаи може дори да желаят смъртта с надежда за идни, по-добри времена или за среща с любим човек в отвъдното.
Crab Apple Киселица Когато чувстваш, че не се харесваш и те е срам и не оценяваш себе си. Това е лекарство за изчистване. За онези, които се чувстват нечисти.
Elm Бряст Когато се чувстваш претоварен от много ангажименти и големи отговорности и времето бяга пред теб. Онези, които си вършат работата, следват призванието на живота си и се надяват да постигнат нещо значимо, често пъти в полза на човечеството. Понякога могат да имат периоди на депресия, когато чувстват, че задачата, която са си поставили, е твърде трудна и непосилна за едно човешко същество.
Gentian Тинтява Когато се чувстваш обезкуражен щом нещо се е объркало. За онези, които лесно се обезкуражават. Може и добре да се възстановяват при болест или да напредват в делата от ежедневието, но всяко малко закъснение или пречка причиняват съмнение и скоро ги обезсърчават.
Gorse Прещип Когато се чувстваш отчаян, без капка надежда. Много голяма безнадеждност, отказали са се от всяка надежда, че нещо може да се направи за тях. При убеждение или за да угодят на другите, могат да опитат други лечения, като в същото време уверяват околните, че надеждата за облекчение е твърде малка.
Heather Калуна Когато се чувстваш самотен и имаш нужда от компанията на други хора. Онези, които винаги търсят команията на всеки, който е на разположение, тъй като им е нужно да обсъждат собствените си дела с другите, независимо кои са. Те са много нещастни, ако трябва да са сами за какъвто и да е период.
Holly Джел Когато се чувстваш ядосан, сърдит, ревнив, подозиращ. За онези, които понякога са връхлитани от мисли на ревност, завист, отмъстителност или подозрение. За различните форми на раздразнение. Могат много да страдат в себе си, често пъти без действителна причина за нещастието си.
Honeysuckle Орлов нокът Когато се чувстваш носталгично, липсва ти домът и  си спомняш   миналото. Онези, които живеят предимно в миналото, свързано с време на голямо щастие или със спомени за загубен приятел, с амбиции, останали неосъществени. Те не очакват по-нататъшно щастие като това, което са имали.
Hornbeam Обикновен габър Когато чувстваш, че ти е омръзнало и си пренаситен, загубил мотивацията си. За онези, които чувстват, че нямат достатъчно сила – умствена или физическа, да носят бремето на живота върху плещите си. Делата от ежедневието изглеждат прекалено трудни за постигане, макар че те обикновено успешно изпълняват задълженията си. За онези, които вярват, че някаква част от ума или тялото трябва да бъде подсилена, преди да започнат да вършат работата си с леснина.
Impatiens Слабонога Когато се чувстваш нетърпелив, прибързан, с вътрешно усещане за спешност. Онези, които са бързи в мисли и действия и които желаят всичко да се свърши без колебание или бавене.
Larch Лиственица Когато се чувстваш несигурен в себе, стоиш настрана, защото ти липсва вярата в теб. За онези, които не се смятат за достатъчно добри или способни, колкото околните. Те очакват провал, чувстват, че никога няма да успеят и съответно не рискуват, нито правят достатъчно голямо усилие да постигнат нещо.
Mimulus Мимулус Когато чувстваш страх от ясни неща – например паяци или змии. Страх от светски неща, болест, болка, злополуки, бедност, тъмнина, самота, лош късмет. Страховете от ежедневния живот. Тези хора тихо и скришом понасят своя страх, не говорят свободно за него пред другите.
Mustard Синап Когато се чувстваш тъжен, унил, меланхоличен, без да знаеш защо. Онези, които са податливи на моменти на меланхолия или дори отчаяние, сякаш студен, тъмен облак ги е засенчили е скрил свелината и радостта от живота. Може да не са в състояние да дадат причина или обяснение за подобни пристъпи.
Oak Дъб Когато се чувстваш уморен, но продължаваш  да се бориш с живота. За онези, които се борят с всички сили да се оправят или така подхождат към делата от ежедневието си. Те ще опитват едно или друго нещо, макар случаят им да изглежда безнадежден.
Olive Маслина Когато се чувстваш напълно изтощен. Онези, които са имали голямо умствено или физическо страдание и са толкова изтощени и изхабени, че чувстват липсата на всякаква сила за каквото и да е. Ежедневието за тях е тежък труд, без удоволствие.
Pine Бор Когато се чувстваш виновен и обвиняваш себе си – често без реална причина за това. За онези, които се обвиняват. Дори когато постигат успехи, те си мислят, че са могли и по-добре и никога не са доволни от усилията или резултатите си. Те са трудолюбиви и дълбоко страдат от погрешките, които си приписват.
Red Chestnut Червен кестен Когато се чувстваш притеснен за другите и те е страх за тяхната безопасност. За онези, на които им е трудно да не се тревожат за другите. Често те са спрели да се безпокоят за себе си, но за онези, които обичат, могат да страдат много, притеснени, че може да им се случи нещастие.
Rock Rose Жълтак Когато се чувстваш ужасен и си изпаднал в паника (при паника може да се използва и Rescue Remedy). Есенция за спешни случаи, когато дори изглежда, че няма надежда. При злополука или внезапно заболяване, при силен уплах или ужас, ако състоянието е достатъчно сериозно да причини голям страх у околните.
Rock Water Скална вода Когато имаш силно чувство за дълг, което може да превземе твоето спокойствие. За онези, които водят много строг начин на живот. Те се лишават от много радости и удоволствия в живота, защото смятат, че ще попречат на работата им. Те са сурови господари към себе си.
Scleranthus Хрущялка Когато се колебаеш, защото виждаш ползите и негативите от всяко решение. Онези, които дълбоко страдат, неможейки да изберат между две неща – първо едното изглежда правилно, после другото. Те обикновено са тихи хора и понасят трудностите си сами, тъй като не са склонни да ги обсъждат с други.
Star of Bethlehem Гарвански лук Когато се чувстваш травмиран, шокиран, скърбящ. За онези, които са в голяма беда, при условия, причиняващи им дълбоко скръб. Шокът от сериозна новина, от загубата на любим човек, уплаха след катастрофа и т.н. За онези, които към момента отказват утешение, тази есенция носи облекчение.
Sweet Chestnut Ядлив кестен Когато чувстваш силна болка и страдаш мъчително. За онези моменти, в които терзанието е толкова голямо, че изглежда непоносимо. Когато умът или тялото усеща, че е на предела на издържливостта и че е време да се откаже. Когато изглежда, че предстоят само разруха и опустошение.
Vervain Върбинка Когато се чувстваш свръх ентусиазиран и искаш да спасиш света – точно днес.  За онези с фиксирани принципи и идеи, които са уверени, че те са правилни и много рядко се променят. Имат голямо желание да наложат на всички около себе си своето виждане за живота.
Vine Лоза Когато се чувстваш доминиращо и имаш силна воля. Много способни хора, сигурни във възможностите си и убедени в успеха. Бидейки толкова сигурни, те смятат, че ще е от полза за другите, ако бъдат убедени да правят нещата като тях или както те считат за правилно.
Walnut Орех Когато се чувстваш уязвим от хора, ситуации и места или промени. За онези, които имат конкретни идеи и амбиции в живота и ги изпълняват, но в редки случаи се изкушават да бъдат отклонени от идеите, целите и работата поради ентусиазма, убежденията и непреклонните мнения на други хора.
Water Violet Хотония Когато чувстваш необходимост от усамотение от хора и ситуации. За онези, които в здраве или болест обичат да са сами. Много тихи хора, които се движат безшумно, говорят малко и много нежно. Много независими, способни и уверени в себе си. Почти освободени от мненията на другите. Те са сдържани, не закачат другите и си вървят по своя път. Често умни и талантливи. Техният мир и спокойствие са благословия за тези около тях.
White Chestnut Бял конски кестен Когато чувстваш, че мислите в главата ти препускат и неискат да спрат. За онези, които не могат да избегнат навлизане на нежелани мисли, идеи и аргументи в умовете си. Обикновено когато интересът към настоящия момент не е достатъчно силен да държи ума събран.
Wild Oat Овсига Когато се чувстваш несигурен къде да фокусираш енергията си когато си разкъсван от много неща. Онези, които имат амбиции да направят нещо забележително в живота си, които желаят по-голяма опитност и искат да се радват на всичко възможно, да грабят от живота с пълни шепи. Тяхното затруднение е да определят в каква посока да тръгнат, защото макар амбициите им да са големи, никое призвание не надделява повече от другите. Това може да доведе до забавяне и неудовлетворение.
Wild Rose Шипка Когато се чувстваш така, че просто трябва да приемаш това, което ти предлага живота. Онези, които без видимо достатъчна причина се оттеглят от всичко, което се случва, и просто се плъзгат по живота, такъв, какъвто дойде, без да полагат никакво усилие да оправят нещата или да намерят малко радост. Те са се предали в битката на живота, без да се оплакват.
Willow Плачеща върба Когато се самосъжаляваш. За онези, които са пострадали от беда или нещастие и им е трудно да ги приемат без оплакване или негодувание, тъй като съдят за живота по успеха, който им носи.

А както д-р Бах казва, „За тези от вас, които не могат да се лекуват сами или да си приготвят сами смесите, може да се осигури лечение и лекарства” след заявка до:

ЦЕНТРАЛА:

ЦЕНТЪРЪТ НА Д-Р БАХ

Mount Vernon, Bakers Lane,

Sotwell, Oxfordshire OX10 0PZ

England

или ползвайте услугите на нашия регистриран BFRP терапевт.

За да закупите оригинални, от която и да е от цветните есенции на д-р Бах, можете да се свържете с оторизирания от The Bach Center дистрибутор на адрес:

Nelson & Co.

Broadheather House,

83 Parkside

London SW 19 5LP

или да ги поръчате по интернет на он лайн  адрес www.bachcenter.com

или да ползвате услугите на нашия регистриран BFRP терапевт.

ВАЖНО! Самолечението има ясни граници: животоопасни увреждания, наранявания при злополуки и психически разстройства задължително първо трябва да бъдат подложени на спешно и интензивно медицинско лечение!